Детският темперамент

Детският темперамент

 

13.11.2023 | 08:30
Автор: Тео Насър / @Edin.Tatko

Има ли детето ви безгранична енергия, казвайки всичко на висок глас? Или детето ви често се губи в мечти? Може би имате социална пеперуда, която прескача и подскача от един интерес към следващия.

Въпреки, че много различни фактори влияят върху личността на нашите деца, има някои черти, с които те изглежда се раждат. Това е идеята за темперамента, набор от характеристики, които са част от нашата присъща природа.

Във валдорфското образование Рудолф Щайнер използва концепцията за четирите темперамента, концептуализирана за първи път в древна Гърция, като един от начините за разбиране на децата и задоволяване на техните нужди. Щайнер доразвива тези идеи и ги предава на първите валдорфски учители.

Валдорфските учители продължават да използват тази рамка и днес. А като родители, гледането на децата си през тази призма може да ни даде нови прозрения.

Като учители разбираме, че темпераментът може и да се променя с времето. Ние не държим децата твърдо в един темперамент. Дори и да покажат известна доминация, знаем, че е вероятно това да се промени, когато навършат девет години.

  • Холерик- деца  пълни с енергия и интензивност. Имат силна воля и избухлив нрав. Холерикът върви напред, с непрекъснат стремеж енергично преследва целта си! След като я постигне, то веднага търси нова! Решителността и стремежът му вървят ръка за ръка. Можем да усетим нещо силно, бързо, енергично и решително. Чиста воля! Поставят се цели и упорито се преследват. Имате впечатлението, че каквото и да планира, ще бъде изпълнено твърдоглаво и старателно.

 

  • Сангвиник– те  се свързват с пролетта, въздуха, сладостта. Пълни с живот, имат много идеи, те са социалното лепило на една класна стая, социалните двигателите и шейкърите на обществото. Те забелязват всичко, реагират на всичко и бързо преминават от едно нещо към друго. Те са представителни, лекомислени хора. Сангвиниците често се свързват с математическия процес на събиране.

 

  • Меланхолик - склонни да бъдат предпазливи и да подхождат премерено. Освен това са много чувствителни и усещат нещата дълбоко.Те се чувстват много повече у дома си в своя вътрешен свят – в своите мисли, емоции и дори сънища. Обичат вътрешния и външния мир и тишина и са чувствителни и тактични. Не обичат да притесняват другите хора, поради което обикновено разчитат на себе си. Майстори са на самоконтрола и самокритиката. Следователно наблюдават внимателно другите и са способни да страдат дълбоко с тях. Големите им предимства са способността да обмислят нещата сериозно и да съчувстват на другите.

  

  • Флегматик  - свързват се със зимата и водата. Флегматиците са бавни, стабилни хора, които обичат физическия си комфорт, реда, повторението. Те трудно започват нещата, но след като започнат, те се ангажират и ще се придържат към даден проект, докато не бъде завършен. Те са склонни да бъдат лоялни, търпеливи, надеждни. Те могат да бъдат дълбоки мислители, които дават страхотни идеи. 

И така, това са четирите темперамента в кратка скица. Те са трудни за анализиране и може да отнеме цял живот изучаване и разглеждане с други, които учат деца. В различни предмети едно дете може да прояви различни темпераментни характеристики и това се превръща в полезна информация, която трябва да обмислите, за да установите в ума и сърцето си какво мотивира детето или не. До зряла възраст повечето хора имат два или три темперамента в баланс, работещи едновременно, като единият леко води.

Назад към блога