Детската стая

Детската стая

27.12.2023 | 08:30
Автор: Тео Насър / @Edin.Tatko

Организацията на детската стая е един от петте фактора, спомагащи детското развитие. След като я аранжираме, тя става пасивен възпитателен модел. Без значение дали детето спи или си играе, имаме основи, които може да следваме при организация на пространството.

- ако имаме право на избор, нека стаята да бъде с южно изложение. Децата имат нужда от много естествена топлина и светлина! 

- възможността да бъде просторна и лишена от излишни мебели, които да възпрепятстват здравословно тичане, скачане, търкаляне по пода. 

- подовата настилка да бъде изградена от паркет или топло отдаващ медиатор. Ако има килим или мокет, да бъдат сериозно обмислени. Защото се събира прах, който се издига и колкото и да го перем и не е иделна среда за лазене.

- обзавеждането (мебелите) да бъде от възможно най-много естествени материали, а именно дърво - шкафчета, масичка, рафтове, легло, да, това е предизвикателство). Като се има предвид истинско дърво, не ПДЧ и производни. В интернет разполагаме с много проучвания как влияе естествения материал като цвят, форма, мирис и присъствие над детското развитие. По възможност, след като детето проходи, да има рафтчета, които детето достига самостоятелно, за да подрежда играчките си, дрешките си и т.н.

- би било добре да имаме плътни памучни завеси с мек цвят, който може да бъде тъмно син или тъмно зелен (щори е добре да се избягват).

- стените, преди боядисване или тапициране, може по старомоден начин да се дезинфекцират с варосване. Днес има възможност с боята да се добавят сребърни йони, които вършат подобна работа за опазване на пространството. Като цвят, за стените би могло да се следва система с израстването на детето и да се изгражда по следния начин: 

От 0 до 8 години меко червено, примесено с бяло, за да се получи червено розов цвят;
От 8 до 10 години мек оранжево - жълт;
От 10 до 12 години жълто - зелен;
От 12 до 14 години зелено - син;
От 14 до 16 години синьо - лилав.

Цветовете са свързани с детско-юношеското развитие, когнитивните способности на нервната система и възприятието и мотивацията на мозъчни центрове през годините. Но възможностите и личните желания на семейството са водещи.

- полилей, по възможност с разпръскваща топла светлина, която нежно осветява пространството и предразполага почивка. 

- спално бельо на легълцето в меки цветове, без повтарящи се изображения (например, 500 рисунки нa меченца върху матрачния чарфаш и 400 зайчета върху завивкатa). Прости единични цветове, които не ангажират излишно вниманието на детето.

 

Като родители сме в търсене на спокойна и по-простичка среда, която да позволява на детето да изявява собствените си търсения, без да е било подсъзнателно стимулирано от средата си.

Назад към блога