Живот с ритъм

Живот с ритъм

06.02.2024 | 08:30
Автор: Тео Насър / @Edin.Tatko

Всичко в света е изтъкано от все преплитащи се ритми. Когато погледнем природата, можем да видим две основни дейности – сънно състояние и дишане. Просто погледнете четирите сезона, които се движат наоколо, давайки на земята почивка и подмладяване през зимата, докато растителният живот е активен под земята. Погледнете деня и нощта. За човека нощното време, когато спим, е време за лечение на болести, подмладяване, смилане на събитията и емоциите от деня ни и по същество изключително важна част от концептуализиране на това, което научаваме. Сънят - момента на оставяне на почивка.

 В училище преживяваме тази почивка по различен начин. През лятото децата не са на училище и почти забравят за числата или правописа. И все пак, когато създаваме ритъма отново през септември, усилието, което е необходимо, за да си припомним това, което знаем, създава пространство, където наученото се запечатва в паметта, всъщност направо в клетките на крайниците. Това понякога изисква усилие! Изграждането на ритъма на вашата седмица ще подкрепи усилията на вашето дете да си спомни това, което вече знае.

Вдишването и издишването, както знаете, е от решаващо значение за нашето оцеляване. И все пак дишането може да се отнася до нещо повече от вкарване на въздух в белите дробове и издишването му отново. Има занимания, които са вдишващи (добиването на нови знания). Тези дейности изискват фокус и яснота. Можете да го видите, когато дете  се фокусира върху математически проблем или се концентрира, докато пише есе. Те се навеждат и замръзват. В зависимост от възрастта на детето, този вид фокус и концентрация може да продължи само известно време, преди то да се измори или разсее. Тогава детето може да се нуждае от издишващо занимание. Този вид дейности ни позволяват да разтегнем и разширим капацитета си за фокусиране и концентрация. Някои от тях включват артистични дейности, природа, пеене, свирене на инструмент, градинарство или просто почивка. Те могат да осигурят баланс и дишане на други по-вдишващи дейности. Това е различно от здравословното вдишване и издишване, което се опитваме да създаваме всеки ден.

Създаването на седмичен ритъм би помогнало да се структурира дневния ритъм. А ако не знаем откъде да тръгнем, то храната винаги помага.

Понеделник - Денят за супа

Вторник - Денят за пудинг

Сряда - Денят за мюсли

Четвъртък - Ден с морковена салата

Петък - Денят за яхния от грах

В този ред децата могат да разберат, че във всеки определен ден се очаква някакъв вид обяд, който те много харесват или не, но в случая се стараем да бъде приятно изживяване, а ако то не е за тях, защото не обичат грах, то ние го преструктурираме или се учим с детето в движение.

След това имаме възможност да създадем образователно-възпитателен график.

Понеделник – рисуване с боички

Вторник – спорт и гимнастика

Сряда – разказване на приказки

Четвъртък – театър

Петък – пеене или танцуване

Съответно всеки ден може да съдържа другите занимания в себе си – Сряда сутрин започва с пеене, малко рисуване, но основно главно и най-продължително занимание би било разказването на приказка. Така може да бъде и с всеки друг ден. Детето обвързва, че ще се храни с нещо, което му е ясно и ще бъде включено в действия, които също са му ясни.

Бихме могли да влезем още по-конкретно в ритъма на деня:
 (Тук се разглежда ритъм в детска градина)

09:00 – 09:20 – сутрешно кръгче с гимнастика и песничка

09:20 – 09:40 – писане или учение по даден предмет(природознание)

09:40 – 10:20 – свободна игра

10:20 – мием ръце и отиваме да хапваме плодче
10:45 – обличане и излизане на разходка (или на двора)

12:00 – прибиране, преобличане, приготвяне за обяд

12:40 – обяд
13:10 – приготвяне за сън, преобличане, разказване на приказка

13:40 – 15:00 – сън или почивка

15:00 – 15:20 – преобличане и следобедна закуска

15:20 – 16:00 – творчески занимания

16:00 – 17:00 – свободни игри

Всички тези примерни занятия са приложими в в извънучебно ежедневие. Когато родител гледа детето си у дома има повече възможности, които е възможно да се съобразят с готвенето или чистенето в дома от гледащия родител.

Като цяло, в училище, детска градина или у дома би било най-добре дневният график да се опитва да създаде баланс между вдишване и издишване. Това ще създаде ритъма на деня. Обикновено сутрините са времето за повече вдишващи уроци, особено основния урок, а следобедите са балансирани между уроци по изкуство, занаяти и предмети. Всъщност учителите биха проектирали всеки урок с баланс между вдишване и издишване. След стихотворна или логическа дейност, всеки урок може да включва движение, групова работа и индивидуална работа.

Назад към блога