Иновативните технологии в производството на детски играчки

Иновативните технологии в производството на детски играчки

13.10.2023 | 08:00
Автор: Никола Колев / @tubicub

Всеки, родил се на този свят, има удоволствието да бъде обвит както от родителски грижи и любов, така и от куб играчки. Вдъхвайки живот на всяка от тях с прашинка въображение, детето учи за нещата от живота, как да се впише и израстне. От простото парченце дърво, бивайки веднага внедрено като пистолет и стрелящо с летящи снаряди, до виртуалната реалност на множеството технологични приложения, играчките са изминали дълъг път и са се развили неимоверно. Време е да си направим малко приключение, скачаме в нашата машина на времето и нека проследим техния живот.
 • Детските играчки в миналото

 • От както човек съществува той твори, бори се за оцеляването си, но и се забавлява. Също така безгранично отдавна се е зародило и въображението на деца. Нямали лукса на добре оформените играчки, развитите фирми, създаващи филмчета и истории по персонажите, мъниците сами сътворявали тези светове. Едното остро камъче ставало на стрела, докато по-голяма кора на дърво се превръщала в миг в щит. Кукли се правили от козината на домашното животно, а имената им сами идвали от пъстрите малки умове. С часове забавата не спирала, оплетена в най-прости за възрастното око предмети.

  Тази наша черта, това наше въображение и до днес е останало. Въпреки забързаността и еволюцията на ежедневието ни, все още в нас тлее тази пъстрост и творчество. От малки сътворяваме сами своите светове. Общуваме с децата пред блока, играейки си на общество. Създаваме магазини от кални пици и бижута от камъчета. А есента е сезона на богатствата, защото всяко листенце се превръща в ценна паричка и с нея можете да се нагостите за вечеря с пай от дъждовни червеи или торта от цветя.

 • Детските играчки и навлизането на технологиите

 • Телепортираме се известно време напред, накъде край нашето настояще. Озоваваме се в свят, който до известна степен се е отдалечил от природната си същност. Рядко ще подарим на детето си шантаво изглеждащо камъче или ще вдъхнем живот на изоставена клечка. От една страна нямаме време да дадем шанс да видим тези ликове у предметите, от друга е много по-достъпно просто да попазаруваме. На ръка разстояние се намира невероятна библиотека от огромна селекция от специално подготвени играчки. Имаме на разположение кукли, коли, конструктори, дървени, пластмасови играчки, такива с филчета, книжки, с две думи - играта вече е създадена. Заместваме нуждата от въображение с тази от средства за достъп до това улеснение. Но дали реално помагаме така на детето? 

  Малчуганите са невероятни създания. Те са като бяло платно, все още неопетнено от общността, в която живеем. Дори и да ги дарим с най-готините и цветни играчки или да ги оставим с часове пред огромни екрани, те ще дадат живот на всичко покрай себе си. Ще скочат смело в някоя локва, преплувайки океан. Ще погалят улично коте, укротявайки див африкански тигър. Те ни подсказват, че въпреки всичките технологии, с които един възрастен живее и се опитва да ги залива, могат да ни върнат към корените ни. Затова е ред за иновации.  • Мястото на иновативните технологии

 • Усеща се нуждата от промяна. Както от страна на родителите, така и от производителите на играчки. Вече не е така лесно просто да захвърлим детето си на грижите на бабите и дядовците или да оставим екрана на таблета да образова мъника. Нужен е баланс. Технологията не трябва да бъде отричана, защото тя ще следва подрастващия човек през целия му живот. Не бива да убиваме в зародиш и този пламък на въображение, посредством цветни осветени пиксели. Тук е ред на компромис и на работа ръка за ръка. Време е технологията да помогне на въображението да пламти по-ярко от всякога. Време е да се намерят  други способи за изработването на детски играчки със силата на новостите, открити от човечеството. Отминават годините на еднотипните производства, целящи на първо място печалба и масовост. Отварят се нови пазарни ниши, които целят да дават повече качество, повече гориво за този огън. Използването на природни материали, методики и техники за направата играчки не е било по-достъпно.

   За щастие има работливи глави, които не избират лесния път, а са се устремили към щастието на децата и възраждането на натуралните способи. Такива сме ние Гасочетата. Нека се потопим в идеята на едно от тях за създаването на един напълно Нов свят. Време е за…

 • Поглед през очите на един нов Свят - този на ТубиКуб

 • Като създател и пръв съжител на Света на ТубиКуб за мен е удоволствие да разкрия портала на това място и как то се вписва в нашата тема. Благодарение на новооткрити технологии и силата на нашето общество, до нас полека-лека достигна мощна на 3д принтирането. Замислено за направата на всякакви джунджурийки - от модели на покемони до протипи на машинни части - това следващо ниво на производството отвори възможността Светът на ТубиКуб да нахлуе в Нашия. Използвайки био материалът PLA, който е на основата на царевично нишесте и захарна тръстика, малко инженерни познания и шепи, шепи въображение и здрав труд бе сътворена всяка кубеста играчка. Но тя не е просто артикул, чакащ в лъскава кутийка на щанда. Не! Всеки ръбест си има своето персонажче, своята роля в историята на Света. Не се предлагат на децата точно острите камъчета, за които стана дума по-рано, а баланс. Играта тип конструктор позволява както използването на сътворените вече герои, така и направата на всякакви нови шантави форми. Материалът и технологията се хармонизират от нуждата за връщане към природното и технологичната сила на сегашното. Това, обобщено с мощта на въображението на всеки малчуган, прави този нов Свят една иновативна алтернатива на детските играчки. Полага основите на тяхната обич към живота, към цветното, но и към натурата и машините. С една дума - баланс.

  Назад към блога